Ring klocka, ring!

Det var inte igår jag hängde här inte! Nu är det ett nytt år, 2015 är här och vi har sagt tjarå till 2014. Visserligen är vi redan inne på vecka 3 av det nya året men tänkte skriva upp mina egna nyårskarameller eller vad de nu säger på tv när de i slutet av december varje år sammanfattar året som gått.

2014 inleddes av intensivt plugg för den sista tentan i Konstvetenskap A. Efter det hade jag ett par veckors ledigt (ja, ledigt, på riktigt, låter som en dröm nu när jag tänker på det). Jag skickade iväg min karl till Bulgarien så att han skulle få lite kvalitetstid med sin familj och sina vänner. Han vart dock sjuk och mestadels hemma med feber, stackarn. Under den tiden var mina bästa vänner här i Uppsala och hälsade på i några dagar. Var helt fantastiskt!
Vårterminen spenderades med den tråkigaste kursen i mannaminne! Konstvetenskap A är typ det roligaste man kan läsa men B-kursen var ett enda stort antiklimax bestående av Gustav Vasas grav. Utöver det läste jag en liten kurs i Ortodox och östkyrklig spirutalitet (som jag aldrig klarade) och även en liten 7,5 hp i Religion och genus. Den kursen var som att komma hem, jag förstod vad som sades och hade skönaste läraren. Så himla rolig kurs! Den i ortodox var också spännande men jag la inte ner den tid som behövdes för att klara den.
Under vårterminen 2014 var jag även delaktig i studentföreningen Humanioradagarna, ett episkt misslyckande. Trots allt arbete vi lagt ner kom typ inga, Ihresalen som rymmer 245 skallar stod så gott som gapande tomt under dagarna. Det var fruktansvärt pinsamt! När jag för en gångs skull angagerade mig i något utäver studierna för att ge mig massa kunskap i hur man bedriver föreningar, få massa nya vänner och stå bakom något stort som stöttar humanister.Ujuj…
Under våren 2014 tog jag och min käresta en färja till Riga vilket var välspenderad tid. Vi åkte också till Slovakien för att hälsa på en vän. Vi lämnade ett Sverige i snökaos och landade i ett vårlikt Wien för att därefter åka till Bratislava och ha 5 underbara dagar i 20 graders värme. 5 dagar med fylla, bakfylla, historia och kultur. Sagoslott, liftar upp till snöiga berg och äventyr- och spavattenland.

Det var en extremt intensiv vårtermin med 3 olika kurser, 45 hp, studentförening samt resor. Jag fick kämpa för att hinna och klara av allt. Nåja, ortodoxen failade ju men annars så lyckades jag.
Jag sa som varje år vid denna tidpunkt att skjut mig om jag jobbar kvar inom vården en sommar till. Jag la ner massa tid och energi på att söka sommarjobb efter min utbildning. Jag lyckades få komma på en intervjuv på Skokloster, det kändes som en halv seger. Dock var det tidskrävande och komplicerat att ta sig dit. Intervjuv var lite av en katastrof, och det berodde inte på mig utan på den märklige intendenten som inte tycktes göra livet lätt för någon. Spännande och lärorik erfarenhet var det iaf!
Den andra arbetsintervjun, för hemtjänsten, gick dock bra trots att jag kom 10-15 min försent och hade sprungit över hela Boländerna för att jag gick vilse, bakfull och hade 2h tidigare landat i Sverige efter Slovakien. Aldrig igen.

Vårterminen avslutades med B-uppsats om street art på sovjetiskt monument i Sofia, Bulgarien och lite extraarbete inom hemtjänsten. Hade en veckas ledigt mellan plugget och sommarjobbet. Åkte till Karlstad och hängde där. För första gången någonsin var jag otaggad inför sommarjobbet. Tror det beror på att jag la ner mig mer än någonsin på att hitta ett annat jobb, och att jag sedan jag tog studenten har varit ledig två somrar och att det var 4 år sedan en av dessa två ägde rum. Att plugga, jobba, plugga, jobba, plugga och jobba vid sidan av plugget, aldrig vara ledig, inte mer än HÖGST 3 veckor/år är ganska tröttsamt.
Halva sommaren gick åt att cykla vilse och försöka lära känna alla kunder och arbetskamrater.
Jag fick två lediga veckor i Bulgarien. Det var paradiset!
När jag tänker på det kan jag känna havsbrisen i mitt hår, höra vågorna mot klipporna och måsarnas skri. Riktigt sommarlovsliv, bada, sola, äta glass och frossa i god mat och dryck. Hade det underbart vid Svarta havet tillsammans med min käresta och min svärmor. Vi hängde lite i Plovdiv och Smolyan, tiden gick alltför fort och snart satt jag på universitetet igen.

Jag sa under min C-kurs i etnologi att jag aldrig mer skulle göra om samma misstag att skriva uppsats och jobba samtidigt igen. Det var naivt sagt av mig då jag är så pengakåt. Öppnas det upp ett tillfälle för mig att tjäna cash får jag Dollar-tecken i ögonen och signar genast upp.
Nu fanns förstås skillnaden att mitt nya hemtjänstjobb är väldigt centralt och att jag jobbade många 7-12 pass istället för att jobba mitt i ingenstans där det var ett heldagsprojekt att ta sig till och hem från jobbet. Ytterligare en skillnad var att jag hade mycket mer avslappnad attityd till uppsatsen och brydde mig inte så mycket.

Under hösten hade Svea rike val. Jag brukar referera till det som den politiska bakfyllan. Naturligtvis hade jag valvaka, det blev lite för sent. Vaknade morgonen därpå, försökte förstå vad som hänt, hur kunde det bli så, mådde illa och hade en dålig eftersmak i min mun. SD blev alltså på riktigt Sveriges tredje största parti. De kalla, hårda ny-fashistvindarna drar hårt igenom Sverige och Europa nu. Gång på gång uttalar sig SD:s toppolitiker rasistiskt och trots detta växer antalet sympatisörer. 2014 kom att kallas Supervalåret pga EU-val och inrikesval. Supervalår? Snarare rasistår.

Vi åkte även till Tyskland under oktober. Slutet av oktober för att vara mer bestämd. Jag har aldrig rest i slutet av oktober förut. Vilken chock det var! Det var soligt och varmt, helt underbart! Jag var också min första long-weekend jag någonsin tagit. Helt klart värt det och kan tänka mig fler sådana framöver.

November var den gråaste månad jag någonsin upplevt, på vissa håll i Sverige hade de endast 4 soltimmar. Den ena dagen var gråare än den andra, inga färger, ingen sol, bara miljoner nyanser av grått. Detta tillsammans med jobb och uppsats. Understimulansen åt upp min själ och melankoli/lätt depression sänkte sig över mig. Jag tappade gnistan till allt. Tysklandsresan kändes plötsligt extremt avlägset. Det som var positivt med november var Allt ljus på Uppsla-installationen. Runtom centrala Uppsala smyckades staden med diverse ljusinstallationer som livade upp. På vägen till mitt jobb, en lördagsmorgon kl 6.10, jag var ensam och skulle som alltid cykla över den nya bron. Bron hade pyntats med olikfärgade glödlampor och som en del av installationen spelades inspelade ljud av karuseller och barnskrik upp. Som sagt, 6.10, ensam och mörkt, det var som taget ur en skräckfilm, skitläskigt, trodde jag skulle dö.

December jobbade jag bara ett fåtal gånger. Jag spenderade alldeles för mycket pengar på en frissa som jag hade extremt höga förväntningar på, gick därifrån med en helt annan hårfärg än den jag bad om, och på tok för mesig för att klaga utan kvittrade något i stil om hur fint det blev (obs det blev faktiskt fint men sjukt besviken eftersom det inte var den färg jag bett om, hade kunnat köpa hårfärg från H&M och färgat hemma för 10 ggr så lite pengar).
Musikhjälpen 2014 var i Uppsala. Ända sedan Musikhjälpen drog igång för 6 år sedan har jag varit ett troget fan. Jag har alltid TV:n på konstant, ska jag ta mig någonstans är det radion i hörlurarna som gäller och sover extremt lite. När jag fick veta att Musikhjälpen 2014 skulle vara i Uppsla blev jag eld och lågor.
Och ja, det var allt jag någonsin drömt om! Jag var tyvärr inte där så mycket som jag ville eftersom jag jobbade lite och var tvugen att skriva uppsats, men var på invigningen, avslutningen och lite därimellan som tex SILVANA IMAM (O M G,så bäst), Beatrice Eli, Seinabo Sey. Minns inte vilka mer jag såg. Var också på Professorkampen ledd av Soran Ismael, svinkul vare!
Sedan åkte vi till Karlstad för att fira jul. För var år så tänker jag typ som med hemtjänst som jobb, snälla skjut mig, jag klarar inte en till jul med Kalle och julskina, hur slipper jag undan skiten…
Satt även detta år med Kalle och julskinka. Känner mig mer och mer som Grinshen, jag är cynisk och klagar konstant. Värderingar av julen har sedan länge ersatts av kommersialism. För hemlösa, eller för de som inte har några anhöriga eller ”bara” trassliga relationer blir julen ett slag i magen, en påminnelse om att de är ensamma, fattiga och allt vad det nu är. Jag kommer både från ett fattigt hem och en trasslig uppväxt med en problemfamilj. Jag tycker det är skitjobbigt varje jul. Vi är så ensamma och fattiga. Jag hatar att lyssna på när alla runtomkring snackar om hur gött det är att åka hem och bli bortskämd av sin familj och skönt att kunna spara pengar och leva på sina föräldrar. För mig handlar det om att åka hem, och det där lugna och bortskämda vet jag inget om, jag får göra allt som vanligt, städa, diska, laga mat och se till att min mor har mat hemma. Faktum är att det är mer av en stressfaktor än att ta det lugnt och slappna av. En kursare sa något i stil med att jag skulle låta mig bli bortskämd då jag åkte hem, jag orkade inte bry mig, orkade inte vara snäll, och sa som det va, att min mor får cash av socialen för att betala sina räkningar och det inte finns några pengar kvar efter det. Jag såg på henne att hon skämdes över vad hon sagt, att hon tagit för givet att alla är lika privilegade som henne. Jag orkade inte bry mig.
Jag överlevde även denna jul, jag har mycket att tacka min käresta för. Han är verkligen min klippa i stormen, min mentor, vägvisare, stöd och mitt allt.

2014 var året då jag blev besatt av att hitta ett nytt hem, en riktig lägenhet. Faktum att jag närmar mig 30 (min käresta är över 30) och vi bor på 15 kvm utan eget kök och toalett blev bara för mycket, ganska kränkande. Jag närmar mig 30 och har aldrig någonsin inrett ett hem. Jag har glömt bort hur det är att ha yta att röra sig på, att gå barfota i ett rent hem. Och hur känns det egentligen att ha ett kylskåp och frys som man kan fylla upp med egen mat? Hur känns det att komma in ett rent kök, öppna kylskåpet och se det fullt av sin egen mat och börja laga utan att städa köket först?
Hur känns det att ha sin egna toalett? En ren toalett? Att inte behöva städa efter 9 vuxna människor? Att äcklas över könshår, skitränder i toan, stopp i avloppet från allas hår?
Jag är så himla trött på att behöva städa efter 9 vuxna människor, vara den enda som bryr sig om att hålla rent. Jag vet att jag borde vara lycklig över att ha ett tak över huvudet, ett kylskåpsfack med mat i, bo centralt och väldigt vackert, men någonstans räcker det inte hela vägen för att jag ska kunna känna mig nöjd. Jag vill kunna känna mig bekväm och trivas i köket, det gör jag inte här, därför undviker jag det och lär mig därför inte att laga god mat.
2014 var året där jag slopade så gott som varje sovmorgon under måndagar för att söka lägenheter som jag innerst inne visst att jag inte skulle få.

Min mens är nästan alltid för tidig men aldrig sen. 2014 var året, eller ja, en månad i detta fall, då mensen var sen. Jag försökte att hålla huvudet kallt och tänkte att den kommer säkert. Men någonstans, då den dag för dag fortfarande inte dök upp förlorade jag mitt lugn. En glädje och hopp om en liten bebis spred sig. Jag vill ju inget hellre än att ha ett hem och bilda familj med min älskade. Jag började kolla runt på olika forum för billiga och mest trovärdiga grevtest, googlade symptom för hur man vet att man är gravid. Jag bestämde en dag då jag skulle köpa ett gravtest om mensen fortfarande inte kommit. Till och med min älskade frågade förvånat om den fortfarande inte kommit ett par gånger.
Sedan kom den, mensen. Precis innan jag skulle iväg på en fest. Jag blev så oerhört ledsen, det kändes verkligen som en sorg, som att jag förlorat vår bebis, jag ville bara stanna hemma och gråta,sörja bebisen, som förstås aldrig var en bebis. Hopplöst det där med biologiska klockan, önska jag kunde stänga av den och sluta drömma om att ha en liten bebis i min famn…

2014 var alltså ett år där vi reste mycket och väldigt intesivt på många sätt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s