Аз оставам тук!

För tillfället ligger jag i en kommunistisk dubbelsäng med en svullen och röd vänster fot. Något sattyg bet mig visst i Sunny Beach och nu verkar det som jag fått en smärre allergisk reaktion. Pojkvän och svärmor oroar sig och funderar på allergisalva VS doktor. Pavel hävdar att jag inte borde få resa utanför Svea rike för att jag bara drar på mig massa hela tiden.

Hur som helst! Sista veckan nu, två veckor har redan gått. För mig kommer nog alltid tiden att vara ett mysterium. Jag jobbade monstermycket innan vi for, bodde mer eller mindre på jobbet. Vet inte hur många gånger jag sov över för att spara tid och energi. Hade svårt att föra mig normalt sista veckan innan. Efter ett år av konstant plugg och intensivt jobb kändes det väldigt skönt att lämna ett grått Sverige för ett soligt och varmt Balkan i 3 veckor.

Resan var lång och nästan 19h efter färden startat försökte jag göra ett gott intryck på min svärfamilj. Redan dagen därpå for vi igen. Efter 3 år så mötte jag åter igen The Wonderful Bridges, ett naturfenomen där vattenmassor har format ett par berg till ”broar”. Det var Pavels kompis Pavel som fyllde 30 år och hyrt stugorna vid bergen. Det var liv i luckan med sång, dans och mat fram till tidig morgontimma.

Första veckan tillbringades i Pavels hemstad i Rhodopibergen. En helt magisk plats! Så himla vackert. Pavel fyllde 30 och vi firade det några dagar senare med hans bästa vänner, himla fint att träffa dem. Jag följde med Pavel till institutioner så som polisen, doktorn och tandläkare. Det liknar inte något av det som finns i Sverige. Vi besökte historiska museet och konstgallerian.

Efter en vecka for vi till Plovdiv till Pavels faster. Jag gillar verkligen henne, så full av liv och energi. Lördagen vankades det bröllop. Mitt första bulgariska och ortdoxa bröllop. Det liknar inget jag tidigare upplevt! Vi for till brdgummen kl 8 på morgonen där vi möttes av ballonger och en rad olika spritsorter. Vi drack och Pavels vän Pavel, brudgummen sprang runt och försökte underhålla alla gäster. Känslan av att sitta och dricka wiskey runt 8-9 på morgonkvisten när tre spelmän kommer in med dragspel, säckpipa och trumma samtidigt som en man med filmkamera samt en kvinna med fotokamera springer runt och försöker fånga alla ögonblick är ganska surrealistisk för någon som aldrig upplevt detta tidigare. Runt 10-snåret for vi till the best man, där en process för brudgummen att övertala marskalken att bli best man med ракиа, bulgarisk sprit och choklad samt diverse mutor. Då han väl tagit emot mutorna började spelmännen stämma upp till хоро, bulgarisk folkdans. Både i trädgården och ute på gatan. Moment tre bland bröllopsritualerna var ”stjäla bruden”. Detta innebär att brudgummen tar sin best man, spelmän, släktingar och vänner och far till brudens hemort för att ”stjäla” henne. Sagt och gjort, åter in i bilen i två timmar till Yambol. Medan spelmännen spelar försöker Pavel ta sig in i trädgården med mutor och skämt. Därefter knackar han på husdörren varpå brudens syster öppnar och sticker ut brudens sko. Det är nu meningen att brudgummen ska få bruden genom att lägga pengar i skon. Det hela är ett skådespel som ska få alla att skratta. Efter att ha tömt plånboken mer eller mindre fick Pavel äntligen sin brud och mer dans och drickande sker. Sedan in i bilen för att åka tillbaka till Plovdiv där den första ceremonin sker, det statliga där papper fylls i och de lovar att älska varandra. Det hela påminner om ett svenskt bröllop förutom att det inte sker i kyrkan och lite ritualer med att bryta bröd och stampa varandra på foten. Sedan vart det en väntan i två timmar innan kyrkovigseln. Nog har jag besökt några ortodoxa kyrkor men aldrig deltagit i någon ceremoni tidigare så det var väldigt spännande. Massa pussande hit och dit. Efter kyrkovigseln var klar for vi till en restaurang där vi åt, drack och dansade fram till 4-5 på morgonen. Självklart förekom det en rad ritualer och traditioner även där. Allt som allt var det extremt kul och spännande. Kände ungefär samma glädje som när jag tog studenten, allt var bara så himla perfekt och kul. Kan varmt rekommendera bröllop i öst, mer fart och fläkt än svenska bröllop. ca48f290070511e38f8f22000a9e07b9_7

Айде на морето 

Söndagen vart bakfylle-söndag nr 2. Vi chillade mest runt. Måndagen for vi till Sunny Beach. Jag har aldrig varit speciellt lockad eller intresserad av detta ställe och vi for endast dit för att träffa Pavels bror med flickvän. Sunny Beach var precis som jag föreställt mig, ett helt vidrigt ställe. Casinon och strippklubbar överallt. Bulgarer som jobbar så gott som dygnet runt för att försörja sig medan turister svinar runt utan att bry sig om något eller någon, fullkomligt respektlösa. Barer och restauranger försöker locka turister med halvnakna dansande damer vid baren. Men inte bara kvinnor exponeras utan även djur. Kiril och Petja jobbade nästan hela tiden och vi fick inte en chans att ha riktig kvalitetstid med dem. Det var ju förstås skönt att bada i Svarta havet och känna den silkeslena sanden mot fötterna. 1172366_601817706535615_1624504397_o

Fredagen for vi tillbaka till Plovdiv för att sova 3h och därefter hoppa in i nästa buss för en dagsutflykt till Turkiet. Resan kan ha varit bland det konstigaste jag  varit med om. Jag vet inte ens om jag kan beskriva den. Vi stannade först i Edirne där vi besökte en stor och gammal moské. Eftersom detta var den andra moskén jag någonsin satt min fot kändes det väldigt spännande och fascinerande. Utanför moskén travade en sköldpadda runt, mycket exotiskt! Sedan for vi till en gata där hela bussen rusade ut som galningar för att shoppa billigt tvättmedel, toapapper mm. Tanken var att vi sedan skulle fara till Marmarasjön och bada i några timmar innan hemfärden men busschauffören visste inte vart stranden var och vi hamnade i staden Tekirdag istället. Pavels mamma och faster som inte varit vid ett hav på länge var upp över öronen lyckliga att se havet även om det inte blev något badande och plaskade glatt runt med fötterna som små barn, oerhört söta! Vi hade bara 2h på oss så vi sprang runt i staden, köpte baklava och drack turkiskt kaffe. Hemfärden kändes som en hel evighet. Vi var fast vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet i över 2,5h. Min enda glädje där var när jag fick chansen att mata en hemlös kattunge. Resan vart inte som någon förväntat sig, planerat, shoppingställen blev inställda, kyrkobesöket uteblev, ingen strand och det var fett dålig stämning i bussen. Några kom försent till bussen då de spenderat för lång tid vid tax free:n vid gränsen och vi kom därför iväg mycket senare. Kort och gott; alla var trötta och väldigt irriterade. Allt var väldigt konstigt men det var ändå en spännande resa som gav mig sköna minnen. 1009262_603278413056211_1440408237_o  Moskéen; Selimiye, i Edirne, Turkiet

Gårdagen ville jag verkligen inte sätta mig i en buss igen. Men vi for ändå tillbaka till Pavels hemstad. Konstant resande fredag, lördag och söndag. På dessa tre dagar har vi suttit i en buss 27h. Idag har jag njutit av att ta det lugnt och inte gjort något (i hopp om att min fot ska bli bra igen).

Två fartfyllda veckor. Älskar livet här! Man vet aldrig vad som kommer hända och varje dag är ett äventyr. Kan inte fatta att jag är tillbaka i Sverige om en vecka igen. Om en vecka har jag varit på upprop på min nya kurs och plugg och jobb väntar igen. Jag har blivit så extremt bortskämd här, jag får mat 3-4ggr/dag (har gått upp massa kg:n sen jag kom hit), kläder tvättade. Hur som haver! Jag kom in på konst, vart 1a reserv på genus. Fick nyligen ett mail om jag ännu är intresserad av genus så är jag välkommen. Jag som hatar att göra val och hade ett helvete när jag skulle välja från första början. Kände snarare en tacksamhet att ha blivit antagen till konst än en besvikelse att jag inte kom in på genus. Nu står jag i valet och kvalet igen! Men hur mycket jag än vill läsa genus tror jag att jag satsar på konst nu. Det går trots allt väldigt bra ihop med ABM-mastern som jag vill läsa sen. Får läsa genus en annan gång i livet.

Nu är det ätdags igen! Färska persikor och vindruvor väntar, m-mmmmmmmmmmmm….Peace out!

Annonser
Det här inlägget postades i Bulgarien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s