Честит България!

Det var den 3/3 1878 som det ryska och ottomanska imperiet skrev fredsavtal (San-Stefano freden) och därmed satte punkt för det rysk-turkiska kriget 1877-1878. I ju med denna fred befriades Bulgarien som varit ockuperat av ottomanerna i 500 år. 

Bild

Detta är alltså en mycket viktig dag för bulgarerna som just denna dag firar sin nationaldag. Vad står på schemat idag? Jaaa det är ganska svårt att ersätta allt firande som kommer vara i Pavels fosterland men som tur är har vi kommit i kontakt med några bulgarer här och vi ska fira tillsammans. En middag utan dess like väntar! Jag känner redan att salivtillförseln startar bara jag tänker på det. Egentligen är det lustigt, när jag först var i Bulgarien tyckte jag inte alls om deras mat men detta har ändrats. Man oh man, får jag ibland cravings för bulgarisk mat?! Den är helt fab! 

Bild

Bulgarien har även en mycket gammal hednisk tradition som de kallar Баба Марта (Baba marta/tant mars). Den första mars ger man varandra Martenitsa. Ett armband gjort av rött och vitt garn. Den vita färgen symboliserar god hälsa och renhet medan den röda färgen symboliserar liv, passion. Somliga etnologer menar på att detta är en symbol mellan gott och ont, liv och död. Tant mars sades vara en butter gammal dam vars humör svängde upp och ner och hastigt. Detta liknas övergången till vår. De tillverkar även  två små dockor av rött och vitt garn som de kallar Пижо и Пенда (Pizho och Penda). Så innan man knyter fast martenitsan kring handleden ska vederbörande önska sig någonting. Detta armband ska sitta kvar kring handen tills man ser den första storken eller det första blommande trädet. När de fått sitt vårtecken hänger de upp sina martenitsa i träd och buskar. Ibland kan träd vara överfulla av dessa vilket är en fantastisk syn!

Bild

Pavel har tagit detta på största allvar och tillverkar en rad martenitsa som vi idag på middagen ska dela ut. I Bulgarien ser man den första hemvändande storken/blommande trädet långt innan man ser detta i Sverige men vad gör väl det? Jag tycker detta är både en fin och spännande tradition. 

Annars har jag sedenligt sett bitvis av Vasaloppet. Folkfest i mitt hjärta!

Njut av marssol nu!

Annonser
Det här inlägget postades i Bulgarien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s